Een opleiding op maat van de sector
Jaarlijks leidt VDAB zo'n 550 kandidaten op tot chauffeur met rijbewijs C en CE, waarvan ongeveer 220 met ADR-attest. De werkzekerheid is voor deze cursisten groter dan ooit, zeker in de brandstoffenhandel. Kandidaten met interesse in deze niche kunnen tijdens hun praktijkopleiding kiezen voor de aanvullende module 'Handel in Brandstoffen'. Gedurende een aantal dagen leren ze alle ins en outs van het vak, inclusief het uitvoeren van verschillende laad- en losoperaties.
Het opleidingstraject
De opleiding start met een intakegesprek van de werkzoekenden en enkele vaardigheidstesten (rekenen en taal) om te garanderen dat kandidaten klaar zijn voor het intensieve leertraject. Indien nodig krijgen anderstalige kandidaten een vooropleiding van twintig weken aangeboden in samenwerking met opleidingspartner ASAP. In 2023 volgden een 300-tal cursisten deze vooropleiding. Na het medische onderzoek volgen de kandidaten theorielessen die online verlopen en ongeveer vier weken duren. Het theorie-examen bestaat uit meerkeuzevragen, een case study en een mondelinge proef.
In de brandstoffenhandel is veiligheid een absolute prioriteit. Daarom is het behalen van een ADR-attest, dat chauffeurs bevoegd maakt om gevaarlijke stoffen te vervoeren, een belangrijke stap binnen het traject. Cursisten kunnen deze vijfdaagse ADR-opleiding volgen tijdens de wachttijd tussen het theorie- en praktijkgedeelte of na het afronden van de praktijkopleiding.
Vervolgens doorlopen ze een intensieve praktijkopleiding van 19 lesdagen voor het rijbewijs C, met een optionele uitbreiding van 18 dagen voor het rijbewijs CE.
Mobiele tankunit: leren in de praktijk
Een bijzonder aspect van de VDAB-opleiding is de mobiele tankunit, waarmee de module 'Handel in Brandstoffen' tot leven komt. Deze installatie maakt het mogelijk om realistische praktijksituaties te simuleren. Dit zorgt ervoor dat cursisten niet alleen theoretisch, maar ook praktisch perfect voorbereid zijn op de dagelijkse realiteit in de brandstoffenhandel.
Deze praktijkmodule wordt aangeboden in diverse regionale competentiecentra in Vlaanderen: Rekkem, Brugge, Temse, Wondelgem, Herentals, Brasschaat, Bilzen en Asse. Dankzij deze spreiding kunnen kandidaten uit alle hoeken van Vlaanderen en Brussel deelnemen aan deze gespecialiseerde opleiding zonder grote verplaatsingen te maken.
Een toekomst met perspectief
Door te blijven investeren in innovatieve opleidingsmethodes, zoals de mobiele tankunit en online theorielessen, speelt VDAB in op de behoeften van zowel werkzoekenden als werkgevers. Zo wordt niet alleen het tekort aan chauffeurs aangepakt, maar ook de kwaliteit en veiligheid van nieuwe instroom in de sector gegarandeerd.