Opleiding 'Zwaar vervoer' (VDAB)

De instroom in de sector vindt in Vlaanderen en Brussel vooral plaats via de VDAB . Binnen de opleiding ‘Zwaar vervoer’ kunnen de cursisten de praktijkmodule ‘Handel in brandstoffen’ volgen. Het Sociaal Fonds financiert en onderhoudt de opleidingstankwagen en mobiele tankunit die ingezet worden in de verschillende opleidingscentra van de VDAB.

Voor wie?

De beroepsopleiding ‘Zwaar vervoer’ is voor werkzoekenden die:

 • Een geldig Europees rijbewijs B hebben.
 • Medisch geschikt zijn om de opleiding te volgen en het beroep uit te oefenen.
  • De VDAB voorziet een medisch onderzoek.

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is om een rijbewijs C of CE met vakbekwaamheid en een ADR-attest (om met gevaarlijke stoffen te mogen rijden) te behalen. De cursisten leren niet alleen rijden met verschillende voertuigen (vrachtwagen, trekker-oplegger en vrachtwagen met aanhangwagen), ze leren ook om op een veilige en klantgerichte manier brandstoffen te laden aan een depot en te lossen bij een klant.

War leren cursisten tijdens de opleiding?

Theoretische opleiding:

 • Wegcode met vakbekwaamheid via digitale modules (4 weken)
 • ADR-cursus via klassikale lessen (5 dagen)
 • Simulatietrainingen met een vrachtwagensimulator: basisvaardigheden, economisch rijden en omgaan met noodsituaties
   

Praktijkopleiding:

 • Rijbewijs C en CE met vakbekwaamheid en rijden met een tankwagen (19 dagen voor rijbewijs C + 18 dagen voor rijbewijs CE)
 • Stage bij een bedrijf (10 dagen)


De opleiding bij de VDAB vindt overdag en op werkdagen plaats.

Interesse?

Meer informatie over de opleiding ‘Zwaar vervoer’ vind je hier.

Inschrijven kan eenvoudig via de werkwinkel of een VDAB-kantoor. Bij je inschrijving kan je meteen duidelijk maken dat je wil werken bij een bedrijf actief in de brandstoffenhandel.
 

Mobiele tankunit

In 2023 werd de mobiele tankunit van het Sociaal Fonds officieel ingehuldigd. Instructeur Bart demonstreerde samen met enkele cursisten hoe deze opleidingstool zal ingezet worden om de nodige laad- en losoperaties in te oefenen tijdens de opleiding ‘Zwaar vervoer’ bij de VDAB.

Daarnaast zal deze nieuwe installatie ook ingezet worden tijdens promoacties en beurzen. Wenst u de installatie zelf in te zetten tijdens een jobdag op uw bedrijf? Vraag dan zeker naar de beschikbaarheid van de mobiele tankunit via anne.gabriels@fonds127.be!