Youth Energy Project (YEP)

Wat is het Youth Energy Project? 


Via het jongerenproject ‘Youth Energy Project’ (YEP) leidt het Sociaal Fonds jonge talenten (18 tot en met 25 jaar) op tot chauffeurs met rijbewijs C/CE, vakbekwaamheid en ADR-attest.

Binnen het project YEP III, dat loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025, kan je als jongere opgeleid worden op twee verschillende manieren:

 • Via een Individuele Beroepsopleiding (IBO)
 • Via een arbeidscontract

 

Via een IBO


Nadat je jouw theoretisch rijbewijs C en ADR-attest behaalde, wordt samen met de VDAB een IBO van 13 weken opgestart. Je volgt de praktijklessen om het rijbewijs C/CE te behalen bij een rijschool of bij de VDAB en wordt tegelijkertijd opgeleid binnen het bedrijf om de nodige competenties op de werkvloer aan te leren.

Om via het Youth Energy Project een IBO op te starten, moet je als kandidaat voldoen aan volgende voorwaarden:

 • Je bent ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB.
 • Je bent tussen 18 en 25 jaar oud.
 • Je beschikt over een rijbewijs B.
 • Je hebt jouw vorige job niet opgezegd om met een IBO te starten.
 • Je hebt nog niet eerder in het bedrijf gewerkt (tenzij als jobstudent of een korte periode als uitzendkracht).

Meer informatie over de Individuele Beroepsopleiding (IBO) vind je via volgende links:

 

Hoe verloopt een IBO?

 • Je volgt de theoretische opleidingen voor je rijbewijs C/CE, vakbekwaamheid en ADR bij de VDAB of een erkende rijschool.
 • Van zodra je geslaagd bent voor de theoretische opleidingen, wordt een IBO-contract van 13 weken afgesloten samen met het bedrijf en de VDAB.
 • Je volgt de lessen voor het praktische rijbewijs C/CE met vakbekwaamheid en ADR via een erkende rijschool. De praktijkexamens vinden plaats in een GOCA examencentrum.
 • Op dagen dat je geen praktijklessen volgt of examens doet, werk je in het bedrijf. Hier word je begeleid door een ervaren chauffeur die je de kneepjes van het vak leert.

 

Aanwerving via een arbeidscontract


Vanaf 1 januari 2024 kan het Sociaal Fonds ook tussenkomen in de opleidingskosten wanneer het bedrijf jou meteen een arbeidscontract aanbiedt. Heb jij bijvoorbeeld al een rijbewijs C, dan kan het bedrijf jou op deze manier verder opleiden tot een chauffeur met rijbewijs CE, vakbekwaamheid en ADR-attest op voorwaarde dat jij nog niet eerder werkte onder het PC 127.

 

Interesse?

Voor meer info over het Youth Energy Project kan je terecht bij Anne Gabriëls, de HR-adviseur van het Sociaal Fonds, via 02 213 14 17 of anne.gabriels@fonds127.be.

Wanneer dit je interesseert, maar je toch nog wat twijfels of vragen hebt, kan je er ook voor kiezen om eerst een dag meerijstage te doen bij een bedrijf in je buurt. Door één dag mee te rijden met een chauffeur, maak je kennis met het beroep en het bijbehorende takenpakket. Wat houdt de job precies in? Om hoe laat begint de werkdag? Hoe verloopt het contact met de klanten? …

 

Het project YEP III loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.