Overzicht acties sectorconvenant in 2023

Het Sociaal Fonds staat in voor de uitvoering van het sectorconvenant, met als doel de werkgelegenheid in de sector te bevorderen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste verwezenlijkingen in 2023:

1. Instroom
Wij hebben actief bijgedragen aan het aantrekken van nieuw talent naar de sector. We namen deel aan belangrijke evenementen, zoals de Limburgse schoolverlatersbeurs 'Verruim je horizon', waar we jongeren informeerden over de mogelijkheden als chauffeur in de brandstoffensector. Daarnaast organiseerden we voor de 6de keer de beroepenrally ‘On The Move 6’, in samenwerking met vier andere sectoren actief in transport en logistiek, waarbij 150 leerlingen werden ondergedompeld in de transport- en distributiesector bij het transportbedrijf H. Essers in Genk.

We verstrekten proactief informatie over de instroommogelijkheden in de sector aan 48 toeleiders van niet-beroepsactieven en leden van De Werkplekarchitecten. Tot slot lanceerden we in de zomer van 2023 een promofilm gericht op jongeren. Ook in 2024 zetten we als sector extra in op het verspreiden van deze informatie om nog meer werkzoekenden op te leiden tot gekwalificeerde chauffeurs.

 

2. Competentiebeleid
In samenwerking met de cluster transport en logistiek organiseerden we in 2023 twee lerende netwerken. Het eerste netwerk, met 20 deelnemende werkgevers, richtte zich op duidelijke taal en communicatie. Het tweede netwerk, met maar liefst 62 deelnemers, ging over het voorkomen van conflicten op de werkvloer.

 

3. Non-discriminatie
In het kader van non-discriminatie en inclusie organiseerden we in samenwerking met de SERV en 38 sectoren een webinar rond ‘Dag van Inclusie in actie’. 200 werkgevers en HR-medewerkers kregen er concrete tips mee om in hun bedrijf een actie rond inclusie op te zetten. Daarnaast namen we actief deel aan de infomarkt met verschillende sectoren tijdens de ‘Dag van de Jobcoach’, georganiseerd door Sterpunt Inclusief Ondernemen.

 

Youth Energy Project
Via het Youth Energy Project (YEP) willen samen met onze bedrijven jongeren (-26 jaar en werkzoekend) gratis opleiden tot chauffeur C/CE met vakbekwaamheid en ADR-attest. Hiermee hopen we het aantal jongeren in de sector te verhogen, de instroom te bevorderen en de toenemende vergrijzing op te vangen.

Binnen het project YEP II (van 1 januari 2020 tot 31 december 2023) werden een aantal jongeren opgeleid bij een werkgever actief in de sector. Op 1 januari 2024 ging het YEP III van start, dit project loopt nog tot 31 december 2025.

 

Mobiele tankunit
De mobiele opleidingsinstallatie van het Sociaal Fonds werd officieel ingehuldigd op 29 juni 2023. Deze opleidingstool wordt in eerste plaats ingezet om cursisten de nodige laad- en losoperaties aan te leren tijdens de opleiding Zwaar Vervoer bij de VDAB, maar daarnaast ook tijdens promoacties en beurzen.