De beroepen

De werknemers uit de sector zijn hoofdzakelijk chauffeurs die met tankwagens huisbrandolie, diesel, andere vloeibare brandstoffen of gassen leveren bij de consument (particulieren of bedrijven). Daarnaast zijn ook heel wat chauffeurs actief in de bevoorrading van tankstations, waarvoor tankopleggers worden gebruikt.

Als chauffeur ben je de ambassadeur en het  gezicht van de onderneming. Dagelijks ontmoet je tijdens je levering nieuwe mensen en bouw je je relaties uit. In de sector kennen de meeste bedrijven een familiale sfeer. Bovendien lever je naast het gaan laden op een petroleumdepot of in een raffinaderij veelal in een beperkte straal rond de onderneming, op die manier ben je elke avond thuis. 

Om chauffeurs in de brandstoffenhandel te worden dien je een tankwagen te kunnen besturen (rijbewijs C of CE gekoppeld aan een cursus en nascholing in vakbekwaamheid), en moet je de 
ADR-reglementering inzake het vervoer van gevaarlijke stoffen kennen. 

De (nieuwe) instroom in de sector vindt hoofdzakelijk plaats via de VDAB: opleiding zwaar vervoer, module handel in brandstoffen (pomp- en laadinstallatie in het VDAB-centrum in Temse). 

De sector van de brandstoffenhandel is steeds op zoek naar gemotiveerde werknemers! Voor ons tellen de competenties en is iedereen welkom.