Een wandelbaan, loopbaan of sprintbaan? Hoe snel lopen jouw medewerkers?
Sta stil bij werkbaar werk!
Soms wandelen je werknemers door hun job, soms lopen ze, en soms is het nodig om een sprintje te trekken. Maar voortdurend sprinten is niet vol te houden. De balans tussen de drie tempo’s bewaren is niet alleen belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van je werknemers, het zorgt er ook voor dat ze langer aan boord blijven. Problematische werkstress en een onevenwichtige werk-privébalans zorgen namelijk voor meer ziekteverzuim. Sta daarom even stil bij de werkbaarheid in je bedrijf!
Met een intersectorale campagne rond werkbaar werk wil onze sector, in samenwerking met SERV, werkgevers ondersteunen in het aanbieden van werkbare, duurzame loopbanen met als doel zoveel mogelijk medewerkers actief te houden en ziekteverzuim te verlagen.
Op de website www.werkbaarwint.be vind je tips en getuigenissen rond werkbaar werk en ontdek je het volledige programma van de intersectorale campagne in samenwerking met SERV.
Aan de slag-fiches
Aan de slag met werkbaar werk?
Om je op weg te zetten, ontwikkelden we in het kader van de campagne werkbaarwint.be een aantal aan-de-slagfiches. De aan-de-slag-fiches leggen uit waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan verschillende thema's binnen werkbaar werk en geven bedrijven en leidinggevenden tips om hiermee aan de slag te gaan.
Omgaan met werkdruk
Een derde (33,2%) van de werknemers in Vlaanderen presteert onder hoge werkdruk. Een hoge werkdruk heeft een grote impact op motivatieproblemen, werkstressklachten en werk-privéconflicten.
In onderstaande video vertellen planner Lore Ulens en chauffeur Dany Beertens over de aspecten van het werk die werkdruk met zich meebrengen en hoe ze deze bij het Limburgse bedrijf Bouts in kaart brengen om de werkomstandigheden aan te passen.
Op zoek naar meer informatie over de impact van werkdruk op de kwaliteit van het werk? Verdiep je dan zeker in dit rapport van Stichting Innovatie & Arbeid (SERV).
10.000 stappen op het werk
Vlamingen leiden een zittend leven: we zitten gemiddeld 8,3 uur per dag stil. Eén op vijf volwassenen doen in hun vrije tijd zelfs alleen maar zittende activiteiten. Nochtans tonen veel studies aan dat we regelmatig moeten bewegen om gezond te blijven. Er is een duidelijk verband tussen ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, en te weinig lichaamsbeweging.
Ook de Japanse Dr. Hatano onderzocht het verband tussen dagelijkse beweging en gezondheid. Hij toonde aan dat je je gezondheid kunt verbeteren door elke dag 10.000 stappen te zetten. Het project “10.000 stappen op het werk” van Vlaams Instituut Gezond Leven stimuleert Vlamingen om dit te doen. In mei 2023 organiseerden we in het kader van de campagne Werkbaar Wint ook een lunch & learn over dit project.
Meer bewegen en minder stilzitten
Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Een volwassene zet dagelijks gemiddeld 6.000 stappen. Door elke dag een half uur extra te bewegen, zet je nog eens 4.000 stappen extra.
Aanbevelingen:
- Elk half uur even rechtstaan om het langdurig zitten te doorbreken
- Licht intensief bewegen: elke dag, zo veel mogelijk, bijvoorbeeld staan of slenteren
- Matig intensief bewegen: 30 minuten per dag, bijvoorbeeld fietsen, goed doorstappen of de trap nemen
- Hoog intensief bewegen: 75 minuten per week, bijvoorbeeld lopen, zwemmen, voetballen of in de tuin werken
- Krachtoefeningen voor sterke botten en spieren: 2 keer per week
Tips voor op het werk
- Ga met de fiets of te voet naar het werk. Woon je ver van je werk? Combineer dan het openbaar vervoer en een stevige wandeling.
- Ga na of je werkgever je een stap- of fietsvergoeding geeft voor je woon-werkverkeer.
- Neem wat vaker de trap.
- Neem actief pauze door bijvoorbeeld je armen en benen te strekken en je nek en schouders te stretchen. Je ontlast zo zowel je rug als je ogen.
Tips om meteen aan de slag te gaan
- Introduceer stap voor stap meer beweging in je leven en kies voor haalbare doelen. 500 extra stappen is bijvoorbeeld een haalbare uitdaging. Maak hiervan een dagelijkse routine en kies wekelijks een nieuw doel.
- Zit minder lang stil: doorbreek lange periodes van zitten door elk half uur even recht te staan of een rondje te stappen.
- Kies iets dat je met plezier doet.
Meer weten?
Alle info over het project “10.000 stappen” vind je hier.
Meer informatie over de campagne Werkbaar Wint vind je op werkbaarwint.be en werkbaarwerk.be.