Individuele Beroepsopleiding (IBO)

Wat is een IBO?

IBO staat voor Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming. Deze opleiding heeft als doel toekomstige werknemers op de werkvloer op te leiden. Door middel van een opleidingsplan dat opgesteld wordt door VDAB krijgt de nieuwe werknemer de kans om zich de gevraagde competenties eigen te maken op de werkvloer binnen het bedrijf.

 

Wie komt in aanmerking voor een IBO?

Een IBO is mogelijk voor elke nieuwe werknemer, ongeacht de leeftijd, die bij aanwerving nog niet over de nodige competenties beschikt. Om in aanmerking te komen, moet de kandidaat wel aan drie voorwaarden beantwoorden:

  • De kandidaat is ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB.
  • De kandidaat heeft zijn/haar vorige job niet opgezegd om met een IBO te starten.
  • De kandidaat heeft nog niet eerder in het bedrijf gewerkt (tenzij als jobstudent of een korte periode als uitzendkracht).

 

Hoe vind ik een kandidaat?

Je kan als bedrijf zelf een kandidaat zoeken, of aan de VDAB vragen om je hierbij te helpen. VDAB beschikt over gemotiveerde IBO-consulenten die een geschikte kandidaat kunnen vinden en alle praktische zaken voor je regelen.

 

Hoe vraag ik een IBO aan?

  • Log in op Mijn VDAB.
  • Heb je nog geen Mijn VDAB? Registreer gratis. Je ontvangt via mail een paswoord met bijkomende info.
  • Klik in Mijn VDAB op de link 'IBO'.
  • Vul de nodige gegevens in.
  • Daarna neemt een VDAB- bemiddelaar contact met jou op om je aanvraag te bespreken en concrete afspraken te maken.

 

Hoe lang duurt een IBO?

Een IBO duurt minimum 1 maand en maximum 6 maanden. De gemiddelde duur van een IBO is 13 weken.

 

Hoeveel kost een IBO?

Een IBO betekent een serieuze besparing op de loonkost. Tijdens de IBO blijft de kandidaat namelijk werkzoekend. Bovenop een uitkering ontvangt hij/ zij een IBO-premie, maar hij/ zij bouwt nog geen rechten op voor vakantiegeld, een eindejaarspremie of gewaarborgd loon bij ziekte.

Als werkgever betaal je voor de kandidaat dus geen loon of RSZ, maar een vast maandelijks bedrag, berekend op basis van het minimumloon in de sector. Meer informatie over dit bedrag vind je hier.

 

Wat zijn mijn verplichtingen als werkgever?

Wanneer de kandidaat zijn/ haar opleiding succesvol afrondt, ben je als werkgever verplicht om hem/ haar een contract van bepaalde (minstens even lang als de IBO) of onbepaalde duur aan te bieden.

 

Interesse?

Voor meer info over het YEP kan je terecht bij Anne Gabriëls, de HR-adviseur van het Sociaal Fonds, via 02 213 14 17 of anne.gabriels@fonds127.be.