IBO

Wat is een IBO? 

IBO staat voor Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming. Deze opleiding biedt je een kader om als werkzoekende de nodige competenties aan te leren op de werkvloer. Door middel van een opleidingsplan dat opgesteld wordt door VDAB krijg je als nieuwe werknemer de kans om je de gevraagde competenties eigen te maken.

 

Kom ik in aanmerking voor een IBO?  

Elke nieuwe werknemer die bij aanwerving nog niet over de nodige competenties beschikt, kan een IBO volgen, ongeacht de leeftijd. Om in aanmerking te komen als kandidaat, moet je wel aan drie voorwaarden beantwoorden:

  • Je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB.
  • Je hebt jouw vorige job niet opgezegd om met een IBO te starten.
  • Je hebt nog niet eerder in het bedrijf gewerkt (tenzij als jobstudent of een korte periode als uitzendkracht).

 

Kan ik mijn uitkering behouden tijdens een IBO?

Je krijgt tijdens je IBO je uitkering en een IBO-premie. Ook kom je in aanmerking voor een verplaatsingsvergoeding en een kinderopvangvergoeding. Meer informatie hierover vindt je via https://www.vdab.be/ibo.

Let op! Tijdens een IBO blijf je werkzoekend, je bouwt dus nog geen rechten op voor vakantiegeld, een eindejaarspremie of gewaarborgd loon bij ziekte.

 

Hoe lang duurt een IBO?

Een IBO duurt minimum 1 maand en maximum 6 maanden. De gemiddelde duur van een IBO is 13 weken.

 

Wat doe ik erna?

Wanneer jij je opleiding succesvol afrondt, is de werkgever verplicht om jou een contract van bepaalde of onbepaalde duur aan te bieden.

 

Interesse?

Voor meer info over een IBO als chauffeur in de brandstoffen kan je terecht bij de HR-adviseur Anne Gabriëls van het Sociaal Fonds via 02 213 14 17 of anne.gabriels@fonds127.be.

 

Je kandidaat stellen doe je via dit formulier: https://forms.office.com/e/VZJzAXV85B